Inrikes.

2017-08-10 09:00
  • ”Det finns två grupper av extrema våldsbejakande muslimer. Den mindre gruppen är ostraffad och mycket religiös. De har inte befattningar inom moskéerna men syns ofta i dess närhet”, säger en poliskälla. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
    ”Det finns två grupper av extrema våldsbejakande muslimer. Den mindre gruppen är ostraffad och mycket religiös. De har inte befattningar inom moskéerna men syns ofta i dess närhet”, säger en poliskälla.
  • Imam Abd al Haqq Kielan i Årby-moskén. Han tycker inte att Eskilstuna kommun gör tillräckligt för att motverka radikalisering.  Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
    Imam Abd al Haqq Kielan i Årby-moskén. Han tycker inte att Eskilstuna kommun gör tillräckligt för att motverka radikalisering. 
  • Camilla Salazar, på föreningen ­Passus som jobbar med ­avhoppare
    Camilla Salazar, på föreningen ­Passus som jobbar med ­avhoppare

7 av 10 svenska IS-krigare är från ett utsatt område

Gängen i de utsatta områdena är viktiga som rekryteringsbas för att få fler svenskar att åka till Syrien och slåss för Islamiska Staten, IS.

En studie av Försvarshögskolan visar att 70 procent av de 267 så kallade Syrienresenärer som de undersökt kommer från de utsatta områdena. Mer än var tredje är också dömda för brott och många fler är kända av polis och sociala myndigheter.

Det finns ingen fullständig statistik på hur många av Syrien­resenärerna som varit inblandade i de kriminella nätverken. När det gäller européer som åkt för att delta i jihad uppger Europol att ”en stor del av de som rekryterats har ett kriminellt förflutet som varierar från småbrott till allvarlig brottslig verksamhet”.

Sannolikt är förhållandet liknande för Sverige. En polis­källa i norra Stockholm som vill vara anonym säger till Dagens ETC:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag ser att bland de som rekryterats från områden jag känner till har den stora majoriteten funnits med i eller i utkanterna av de kriminella nätverken. Deras brottslighet handlar om allt från narkotikabrott till olika typer av stölder, personrån och våldsbrott.

– Men det finns två grupper av extrema våldsbejakande muslimer. Den mindre gruppen är ostraffad och mycket religiös. De har inte befattningar inom moskéerna men syns ofta i dess närhet. Jag menar att de är de som sköter rekryteringen, säger polisen Dagens ETC talar med, och tycker att det är fullt logiskt:

– De som rekryteras har oftast misslyckad skolgång, är arbetslösa, kommer från familjer med problem och befinner sig långt ner på den sociala samhällsstegen.  Då kommer vältaliga unga män till dem och berättar att de kan göra en insats för Allah genom att följa koranen och delta i jihad.

– De som rekryteras har i allmänhet ingen större religiös kunskap eller övertygelse från början, men de bemöts med respekt av rekryterarna som berättar att de behövs, de ska hamna i ett sammanhang och de utför en historiskt viktig uppgift. För många är det första gången de möter någon som tilldömer dem vikt och tror på dem.

Den uppskruvade våldsanvändningen i förorterna bidrar också till att minska steget till väpnad kamp för en våldsbejakande extrem organisation, menar den polis i norra Stockholm som Dagens ETC talat med:

– För en del av de här ungdomarna är det normalt att gå omkring med skyddsväst och att vara beväpnad. Döden finns hela tiden runt hörnet. Man vänjer sig vid våldet.

– Jag tror inte att en vanlig ungdom från våra områden plötsligt skulle bli en färdig terrorist, redo att spränga folk i luften, skära halsen av någon eller skjuta ner människor.

Många från Göteborg

Försvarshögskolans genomgång av 267 svenska Syrienresenärer visar att 34 procent av dem är födda i Sverige och att den största delen av de som flyttat till Sverige har varit landet i mellan 0 och 9 år.

Den största gruppen som rekryterats till strider för IS och al-Qaida-anslutna grupper är mellan 20 och 24 år gamla, följd av 25- till 29-åringar och ungdomar under 19 år.

De flesta av de rekryterade, cirka 33 procent, kommer från Västra Götaland, framför allt Göteborgsområdet, 25 procent kommer från Stockholm, och 10 procent från Örebro vilket är lika många som från Skåne.

För att motverka gängkulturen och i dess förlängning stödet till terrorism krävs flera sorters stora insatser i de utsatta områdena. Camilla Salazar, som bland annat arbetar med avhoppare från gängen i föreningen Passus:

– De flesta som vänder sig till oss är över 25 år gamla, de har insett att det kriminella livet inte ger någon framtid, de vill bilda familj, skaffa barn och leva ett mer vanligt liv.

– De i 20-årsåldern är betydligt svårare att få kontakt med. Vi måste kunna ge dem ett erbjudande, något som  gör att de känner att de kan komma vidare i det svenska samhället. De har inte själva valt sina förutsättningar och tror inte att de har någon framtid här.

Författaren Olle Sahlström, sedan decennier verksam inom folkrörelserna, pekar på behovet av att skapa kontakter med de muslimska grupperna i de utsatta områdena:

– Vi måste få igång ett samarbete med dem, men det är inte enkelt. Många av dem är på goda grunder misstänksamma mot oss. Vi behöver bygga upp ett kontinuerligt samarbete inom kultur, religion men ­också praktiska frågor som ­läxhjälp och svensk­­undervisning.